Goochelaar Charly Crama - Magisch Entertainment

Wat is goochelen?

Speciaal voor kinderen die graag een keer een spreekbeurt willen houden over “goochelen“, heb ik hieronder informatie verzameld die je kan helpen om een mooie spreekbeurt over goochelen te maken. Mocht je na het lezen nog meer informatie willen over wat is goochelen, dan mag je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

Spreekbeurt Goochelen - Goochelaar Charly
Wat is Goochelen?
Goochelen is populair. Televisie programma’s zoals Dynamo, Mindf*ck, de Wonderschool, de Magische Winkel, Street Magic en vele anderen zijn daar het bewijs van.

Goochelen lijkt een beetje op toveren, maar eigenlijk is het niet hetzelfde als toveren. Want toveren kun je niet leren en komt alleen in verhalen en sprookjes voor, maar goochelen kun je wel leren!

Goochelen is eigenlijk net doen alsof je kan toveren, maar eigenlijk gebruik je allemaal trucjes waarbij het publiek niet weet dat je stiekem iets geheimzinnigs doet.

Het woord “goochelen” is een combinatie van enkele hele oude woorden, zoals guichelheil, giegel en gooc.

Guichelheil is een plant die werd gebruikt als geneesmiddel tegen zenuwziekten. “Guichelheil” betekent “genezing van gekte” (“heil” is “genezing”). “Guichel” komt van het oude woord “guich”, dat iets gek betekent. “Guichelen” is “gek doen”. Gooc is een oud woord voor “domoor”. Het Duitse woord “gaukeln” betekent “kunsten maken” zo zijn ze op het woord goochelen gekomen.

Hocus Pocus
Goochelaars gebruiken vaak een toverspreuk om hun trucs nog magischer te laten lijken. De bekendste toverspreuken in Nederland zijn “Hocus Pocus Pilatus Pas” en “Abracadabra”.

De herkomst van Hocus Pocus komt volgens sommige bronnen uit de 16e eeuw. In 1575 gebruikte een Duitse schrijver Hocus Pocus in de betekenis van tovenarij. In Engeland noemde een goochelaar zichzelf in 1624 Hocas Pocas. Maar waarschijnlijk is de toverspreuk nog ouder, want in de middeleeuwen zouden optredende goochelaars hun act al opleuken met de onzinformule “Hax, pax, pax deus adimax”. Hocus Pocus zou hiervan een verbastering zijn.

Ook zijn er andere bronnen die vermelden dat de spreuk, inclusief toevoeging ‘pilatus pas’ ontstond, doordat ongeletterde gelovigen in de middeleeuwen de in het Latijn opgedragen mis in de kerk verkeerd verstonden. Zij zouden de zin ‘Hoc est corpus meum… sub Pontio Pilato passus et sepulutus est’ (‘Dit is mijn lichaam, dat onder Pontius Pilatus is gestorven en begraven’) verkeerd hebben verstaan en daarna ook het verkeerd hebben door verteld.

Beroemde Goochelaars

Fred Kaps - spreekbeurt - wat is goochelen
Fred Kaps
Fred Kaps, was vroeger de beroemdste Nederlandse goochelaar. Hij werd drie keer wereldkampioen. Met een stralende glimlach liet hij dingen uit zijn handen verdwijnen. Hij wordt nog steeds als een groot voorbeeld voor vele nieuwe goochelaars gezien.

Hans Kazàn
Tegenwoordig is Hans Kazàn in Nederland een zeer bekende goochelaar. Hij heeft verschillende goochelprogramma’s op tv gehad en hij goochelt vooral met allerlei kleine trucs, dicht bij het publiek. Daarnaast heeft hij vroeger een programma gehad, waarin hij aan kinderen meer uitleg gaf over wat is goochelen.

Hans Klok
Een andere grootheid is Hans Klok de illusionist, die razendsnel de ene truc na de andere laat zien, samen met zijn knappe assistentes. Hij kan ook heel goed goochelen met duiven. Hij reist over de gehele wereld om overal zijn illusies te vertonen en heeft zelfs in China getoerd. Vanaf juni 2019 staat Hans Klok in Las Vegas op het toneel.

Hans Klok - spreekbeurt - wat is goochelen

David Copperfield
David Copperfield is een Amerikaanse illusionist, die vooral bekend is vanwege zijn grote trucs. Hij heeft eens een trein en zelfs het beroemde Vrijheidsbeeld bij New York laten verdwijnen! Ook kan hij over het podium vliegen met een persoon uit het publiek in zijn armen.

Siegfried en Roy
Siegried en Roy zijn goochelaars die oorspronkelijk uit Duitsland komen. Maar hebben jarenlang op het podium in Las Vegas in Amerika gestaan. Ze zijn bekend om hun grote en gevaarlijke illusies, waarbij zij gebruik maken van wilde dieren, zoals tijgers en olifanten. Deze dieren wonen allemaal in hun eigen tuin. Helaas is het voor Roy een keertje niet zo goed afgelopen. Hij viel op het podium en een grote tijger probeerde hem te redden en greep hem in zijn nek. Nu is Roy verlamd en kunnen zij niet meer optreden.

Dynamo
Momenteel is Dynamo zeer bekend van zijn tv programma. Dynamo doet vingervlugge trucs, voert onmogelijke handelingen uit en raadt zelfs de gedachten van zijn publiek, dat standaard verbijsterd achter blijft. Dynamo reist de hele wereld over en vertoont aan allerlei verschillende mensen in verschillende culturen zijn kunsten. Hij doet coole trucs die haast onmogelijk lijken, zoals tegen de muur van een gebouw lopen, over de rivier de Thames in London lopen en een geleende telefoon in een glazen fles laten verschijnen.

Dynamo Magician Impossible - spreekbeurt - wat is goochelen

Soorten Trucs

Illusionist
Illusionisme zijn trucs op het grote toneel, vaak met assistentes en grote kisten.

Een bekende truc heet officieel “Het doorgezaagde weesmeisje”.
Een assistente stapt in een kist, die goed wordt afgesloten. Daarna wordt de kist doormidden gezaagd. Toch stapt de assistente hierna weer heelhuids uit de kist! Hoe dit kan is een groot geheim.

Bedriegerij of Vermaak?
Als je de trucjes kent, kun je mensen bedriegen. Denk maar aan ‘balletje-balletje’ dat in sommige landen “illegaal” op straat wordt gespeeld. Bij dit spel moet het publiek raden onder welke van drie bekers het balletje zit. Je kan er met een trucje voor zorgen dat je altijd wint. Als je om geld speelt, kun je er veel mee verdienen. Maar je speelt wel vals en je bedriegt dus de mensen.

Een bekende bedrieger is Uri Geller. Hij wil dat mensen geloven dat hij echt met zijn gedachten een lepel kan laten buigen. Maar wat hij doet is bedrog, want hij gebruikt gewoon een paar goocheltrucs. Elke andere goochelaar kan net zo goed lepels buigen als Uri Geller, maar zij geven gewoon toe dat het een goocheltruc is.

Zolang je van tevoren zegt dat je goochelt, weten mensen dat je ze in de maling gaat nemen en dat het voor vermaak is en heb je ze dus uiteindelijk niet echt bedrogen. Een goochelaar is dus geen bedrieger of een valsspeler, want men weet van tevoren dat zij in de maling genomen worden. Het publiek wordt op een vermakelijke manier er op gewezen dat zij makkelijk te foppen zijn.

Goochelen als beroep
Goochelen is een prachtig beroep. Tijdens een optreden is het altijd feest. Maar een goochelaar is niet alleen aan het werk tijdens de voorstelling. Ook vooraf moet er heel veel gebeuren.

Eerst bedenkt een goochelaar welke trucs hij wil vertonen. Dan verzint hij de verhalen die hij erbij vertelt. Sommige trucs maakt de goochelaar zelf. Die trucs moet hij goed oefenen, want ze lukken niet altijd in één keer. Soms lukt een truc pas na weken knutselen.

Als het verhaal en alle voorwerpen voor de voorstelling klaar zijn, gaat de goochelaar heel veel oefenen voor de spiegel en bij grote shows wordt hij ook geholpen door andere goochelaars en een regisseur. Soms oefent hij met publiek erbij, zodat hij ziet wat het publiek leuk vindt en hoe zij reageren op zijn trucs.

Ten slotte moet de goochelaar reclame maken voor zijn voorstelling, anders wordt hij niet gevraagd om op te treden.

Er zijn niet veel beroepsgoochelaars in Nederland. Voor de meesten is goochelen een hobby en doen zij het goochelen naast een ander beroep. Het is heel moeilijk om van het goochelen te kunnen leven. Nieuwe trucs kosten soms veel geld! Als goochelaar heb je een heleboel speciale spullen nodig, die je niet zomaar in een normale winkel kan vinden.

Nederlandse Magische Unie - NMU - spreekbeurt - wat is goochelen

Goochelclubs en wedstrijden
Nederland telt momenteel 23 goochelclubs. Samen vormen ze de Nederlandse Magische Unie (NMU). Enkele clubs hebben ook een jeugdafdeling. Elke maand komen de leden bij elkaar om over goochelen te praten en elkaar nieuwe trucs te laten zien.

Ook organiseert de Nederlandse Magische Unie ieder jaar het Nederlands Junioren Kampioenschap Goochelen voor goochelaars tot 18 jaar en een Jeugd Opstapweekend waarin de jonge goochelaartjes les krijgen van hele goede goochelaars uit Nederland.

Goochelen in andere landen
In ieder land houdt men van andere dingen, dus ook van andere goocheltrucs.

In Amerika houden de mensen veel van show en spektakel. De goochelaars doen daar natuurlijk aan mee. Ze gebruiken grote kisten, vaak mooi beschilderd, swingende muziek en knappe danseressen. De trucs kunnen niet groot en mooi genoeg zijn.

In Rusland houden de mensen van verhalen, vooral oude verhalen van vroeger. Er zijn dan ook veel Russische sprookjes en legenden. Goochelaars uit Rusland gebruiken die verhalen in hun voorstelling. Ze zijn vrolijk en kleurig gekleed, net als de hoofdpersonen uit hun verhalen en hebben appelwangetjes op hun gezicht geschminkt. Hun trucs zien er al net zo vrolijk uit en sluiten mooi aan bij hun verhalen.
zo houdt elk land van iets anders.

Meer informatie?
Ik wens je heel veel succes met je spreekbeurt over “Wat is goochelen”!

Goochelaar Charly CramaWil je nog meer weten over wat is goochelen? Vind je het leuk om een keer een echte goochelaar op je verjaardag te zien goochelen? Of vind je het leuk als ik op je verjaardag aan jou en je vrienden een paar leuke trucs leer en meer vertel over wat is goochelen?

Dan mag je altijd contact met mij opnemen via deze contactgegevens;

Goochelaar Charly Crama
Telefoon: 06 10 11 42 19
E-mail:
Website: www.charlycrama.nl

Comments are disabled.